Help, de tienerkamer is ontploft!

1 december, 2021

Van stapels boeken tot rondzwervende kledingstukken: er zijn weinig plekjes in huis die wel eens als een echte chaos kunnen overkomen zoals een tienerkamer. Heb je geen idee waar je exact moet beginnen? Dan geven we je 5 tips om je tiener aan te sporen om zijn/haar kamer netjes achter te laten.

Tip 1: de 5-minutenregel

Ruim elke dag ongeveer 5 minuten op. Zorg ervoor dat de was verhuist naar de wasmand, het afval in de vuilnisbak en het vuile servies naar de keuken. Zo stapelt de rommel zich niet op in je kamer en moet je ook minder vaak een grote opruimdag organiseren.

Tip 2: less is more

Een tienerkamer inrichten kan heel wat met zich meebrengen. Welke meubels kies je best? Probeer de ruimte zo overzichtelijk mogelijk te houden door te kiezen voor meubels die echt nodig zijn zoals een bed, kledingkast en een bureau met een ladeblok.

Let erop om tijdens het inrichten van een tienerkamer niet te kiezen voor veel accessoires. Zo zorg je ervoor dat de kamer snel te vol kan worden. En dit zorgt ervoor dat de kamer rommelig oogt. Haal een aantal spullen weg zodat je een rustige en opgeruimde kamer verkrijgt. Daarnaast kies je best voor een aantal opvallende items.

Je kan sfeer in de kamer brengen door een plantje toe te voegen aan de kamer. Kies best voor een plantje dat niet te veel zuurstof opneemt.

Tip 3: slimme opbergers

Je kan er best voor zorgen dat de slaapkamer zo praktisch mogelijk wordt ingedeeld met enkele slimme opbergers. Hierin kan je gemakkelijk schoolboeken of andere materialen kwijt. Zorg dus voor een kast die in de hoogte gaat, een bed met lades en andere handige opbergers. Daarnaast geef je bepaalde spullen best een vaste plek, zo weet je tiener waar iets ligt of staat. En wordt de kamer ook wat minder rommelig.

Tip 4: verzamel overbodige spullen

Tijdens het opruimen kan je de spullen die nog goed zijn, maar overbodig, verzamelen om te verkopen. Maar hoe beslis je wanneer iets overbodig is? Maak 4 stapels: houden, houden maar niet in mijn slaapkamer, weggooien en doneren of verkopen. Je bewaart achteraf enkel de stapel houden.

Tip 5: dagelijkse acties

De laatste tip is om een aantal dagelijkse acties in te plannen. Zet dus elke dag het raam even open en maak je bed op. Dit is niet veel werk maar zorgt voor een wereld van verschil. Zo verdwijnen alle nare geurtjes en krijg je verse lucht binnen.

Naast deze tips is het belangrijk om je tiener een aantal gewoontes aan te leren. Voordat dit een gewoonte kan worden, zal hier een beetje tijd overgaan. Je mag dus van je tiener niet verwachten dat hij/zij alles spontaan zal opruimen en zijn/haar kamer netjes achterlaten.