Wat is een dienstencheque?

Het is een betaalmiddel uitgegeven door Sodexo dat bestaat in papieren en elektronische vorm. De prijs bedraagt normaal gezien € 9 per cheque. Dankzij de fiscale vermindering van 20 % van de Vlaamse overheid blijft je eigen bijdrage echter beperkt tot € 7,2 netto onder bepaalde voorwaarden. Jaarlijks stuurt Sodexo je een fiscaal attest om bij je belastingaangifte te voegen.

Meer weten over de voorwaarden Ontdek onze diensten

Hoe dienstencheques bestellen?

 1. Registratie
  Om dienstencheques in België te kunnen bestellen, moet je jezelf eerst gratis registreren. Dit kan via het online inschrijvingsformulier op de website van Dienstencheques Vlaanderen. Indien gewenst brengt Het Poetsbureau de inschrijving voor jou in orde.

 2. Bevestiging
  Na registratie krijg je via mail of brief een bevestiging toegestuurd samen met je persoonlijke gebruikersnummer. Dit heb je nodig om dienstencheques te bestellen.
 3. Bestelling
  Elke bestelling moet uit minstens 10 dienstencheques bestaan. Je hoeft je wel niet te houden aan een veelvoud van 10 en kan dus perfect 14, 18 of 23 cheques bestellen. Vul je gebruikersnummer in bij de gestructureerde mededeling op je overschrijvingsformulier en stort een veelvoud van € 9 op rekening van Sodexo.
  De cheques blijven 1 jaar geldig. Stop je met het systeem, dan kan je de nog geldige overgebleven stuks altijd terugsturen naar Sodexo.
 4. Aanvraag huishoudhulp
  Heb je de bestelde dienstencheques ontvangen? Dan kan je contact opnemen met Het Poetsbureau in je buurt om een geschikte huishoudhulp te vinden.
 5. Werkwijze
  Voor papieren dienstencheques: na bestelling en betaling worden de cheques via de post toegestuurd. Voor elk gepresteerd uur geef je een gedateerde en ondertekende cheque aan de huishoudhulp.

  Voor elektronische dienstencheques: na de prestatie belt de huishoudhulp in op het gratis nummer van Sodexo om het aantal dienstencheques te laten valideren. Jij ontvangt altijd eerst een mail waarin staat hoe je de elektronische cheques kan bevestigen voordat ze in mindering gebracht worden van je saldo. Je elektronische portefeuille beheren gaat snel en makkelijk via je smartphone. Download de mobiele app ‘Dienstencheques Vlaanderen’ en je hebt alles meteen binnen handbereik. 

Schakel over van papieren naar elektronische dienstencheques

Wist je dat je op elk moment volledig kosteloos kan overschakelen van papieren dienstencheques naar een elektronische versie? Dat levert heel wat voordelen op, dus aarzel niet om de stap te zetten:

 • Ze zijn veiliger in gebruik: online beheer houdt minder kans op verlies of diefstal in.
 • Je hebt minder kans op vervallen exemplaren: online worden de ‘oudste’ dienstencheques automatisch eerst uitgegeven.
 • Ze voldoen gegarandeerd aan alle voorwaarden: er kan niets fout gaan bij het invullen van de cheque, want de gegevens worden automatisch online ingevuld.
 • Ze zijn onmiddellijk beschikbaar: je hoeft dus niet te wachten op de post, maar kan meteen een aanvraag voor huishoudhulp doen.
 • Ze zijn lief voor het milieu: minder papier is altijd beter.

Overschakelen is simpel, snel en veilig. Bekijk de video en volg de instructies.