Grote schoonmaak op kantoor

27 december, 2019

Net zoals thuis is de grote schoonmaak ook op kantoor op z’n plaats. Waarom? Er komt toch al een schoonma(a)k(st)er? Klopt! Onze Sterren poetsen altijd heel grondig, maar … zij mogen niet elke ruimte schoonmaken.

Denk maar aan de archiefkasten of opslagruimtes. En juist daar is die grote kuis af en toe nodig.

Dankzij onze Sterren moet je je niet meer bekommeren om de vloer en het sanitair. Je persoonlijke werkplek en de inhoud van de kasten daarentegen…

Yes, you can!

Verbetering begint bij jezelf. Neem daarom eerst je eigen bureau onder handen. Hanteert jouw bedrijf een clean desk policy? Dan ziet je bureau er nooit meer rommelig uit.

Alle voordelen van een clean desk en hoe je eraan begint, lees je hier.

Doe het samen met collega’s

Alleen aan de slag? Neen hoor, tijdens ‘de grote kantoorschoonmaak’ ruimt iedereen op. Elke afdeling neemt haar ruimte voor haar rekening. En het moet helemaal niet saai of vervelend zijn. Zet wat leuke muziek op en ga ervoor: samen met je collega’s.

Het bevordert de collegialiteit en je houdt er een schoon kantoor aan over.

Ruim eindelijk die archiefkast op

Nog een map erbij. Weer maar eens een blad papier dat ergens tussen gepropt wordt. Kastdeuren die bijna niet meer sluiten … Dan weet je het wel. Hoog tijd om die archiefkast en opslagruimtes op te ruimen.

Want heus niet alles wat daarin zit, moet je bijhouden. Bekijk elke map en elk blaadje papier afzonderlijk. Niet meer nodig? Meteen door de papierversnipperaar ermee! Oh ja, vergeet de papierversnipperaar achteraf niet leeg te maken.

Je kan de opslagruimtes ook herorganiseren. Zo krijg je meteen weer een mooi overzicht van wat waar staat. Hiervoor zijn labels een handig hulpmiddel.

Stel een wekelijkse opruimkalender op

Zijn het altijd dezelfde mensen die de afwasmachine(s) leegmaken en de frigo schoonmaken? Maak een wekelijkse kalender op. Elke afdeling onderhoudt om beurt de keuken. En de planten. Want een verwelkte plant bevordert niet bepaald de sfeer op kantoor.

Wanneer plan je zo’n grote schoonmaak best in? Maakt niet uit. Elk moment is gepast. Maar soms is het leuk om dit als laatste ‘project’ uit te voeren voor een collectief verlof. Zo start je na de verlofperiode meteen in een uitnodigende werkomgeving.