De vlekkengids voor de zomer

26 juli, 2022

De geur van vers gemaaid gras, zonnebrandcrème of een heerlijke BBQ? De zomer, dat is puur genieten! Tot die typische zomervlekken de pret komen bederven. Geen paniek, dankzij onze handige vlekkengids voor de zomer maak jij komaf met typische zomervlekken!

Zonnebrandcrème

Het is belangrijk om je goed te beschermen tegen de zon. Heb je na het insmeren een vlek op je T-shirt? Geen probleem! Smeer de vlek in met groene zeep en warm water. Laat dit enkele uurtjes intrekken en wrijf nadien opnieuw over de vlek zonder de stof te beschadigen. We raden je aan om het textiel in de wasmachine te stoppen. Indien nodig kan je de behandeling nog eens herhalen. Laat je T-shirt nadien drogen in de zon.

Chloor (zwembad)

Heb je chloor gemorst op je T-shirt of broek en is het al verkleurd? Dan kan je er jammer genoeg weinig aan doen. Verdun de vlek meteen met koud water en blijf spoelen tot je geen bleekmiddel meer ruikt.

Gras of groene planten

Kinderen die heerlijk ravotten in de tuin? Dan is de kans op groene grasvlekken groot! Een grasvlek verwijder je best zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat de vlek zich vastzet. Om de vlek te verwijderen maak je het textiel nat en wrijf je met een stuk Sunlightzeep of groene zeep over de vlek. Laat de zeep hierna even intrekken en was het kledingstuk nadien in de wasmachine.

Roomijs

Wie zomer zegt, denkt meteen aan ijs. Maar een hoorntje met een heerlijk bolletje roomijs durft wel eens te lekken. Gelukkig kan je ook komaf maken met roomijsvlekken. Hiervoor maak je best gebruik van een ontvlekker en wat lauw water. Spoel het kledingstuk uit met wat lauw water. Hierna behandel je de vlek met een ontvlekker of onze Tovergom. Nadien kan je het kledingstuk best eens uitwassen in het wasmachine.

Roetvlekken (BBQ)

De grootste ergernis van een avond achter de barbecue: overal vegen met roet terugvinden. Gelukkig kan je dit simpel verwijderen door de kleding uit te kloppen. Blijft de vlek toch zitten? Maak dan zeker geen gebruik van water. As lost namelijk niet op in water waardoor de vlek alleen maar groter wordt. Strooi wat zout op de vlek en verwijder het zout nadat het een paar uur heeft ingetrokken. Was de stof af en steek het kledingstuk in de wasmachine.

Tomaten

Plets! Er belandt een stuk tomaat uit die heerlijke salade op je broek. Ze zijn vaak moeilijk te verwijderen, spoel je broek dus meteen uit met lauw water. Druppel er vervolgens wat citroensap op en laat dit enkele minuten intrekken. Spoel het daarna uit met lauw water en gooi je kledingstuk in de was.

Zweet (transpiratie)

Geen wonder dat je zweet wanneer de temperatuur stijgt. En jammer genoeg kan dat na een tijdje zorgen voor vervelend plekken. Spoel de vlek kort uit met wat water en enkele druppels ammoniak. Nadien spoel je de vlek met lauw water. Daarna laat je je kledingstuk weken in water met azijn.

Dep vervolgens met een ontvlekker, soda of een middel met enzymen op de vlek. Steek daarna het kledingstuk in de wasmachine en voeg eventueel een scheutje azijn of citroenzuur toe.

Bellenblaas

Samen bellen blazen? Dat is een mooi en leuk zicht! Jammer genoeg kan het potje een keer omvallen over de kleding en maak je kans op vieze vlekken. In bellenblaas zit glycerine, deze stof reageert op zeep. Spoel de vlek dus eerst uit met schoon, lauw water. Nadien kan je het kledingstuk in de wasmachine wassen met koud water en zonder wasmiddel.

Heb je tijdens de zomer nog last van andere vlekken? Dan kan onze handige vlekkengids je vast en zeker helpen!