Heteluchtdrogers versus (papieren)handdoeken

12 december, 2019

“Handen wassen na het plassen.” Wie kent de leuze niet? We zijn allemaal op de hoogte van het hygiënisch belang van handen wassen na een toiletbezoek. Maar wist je dat je handen drogen even belangrijk is? Bacteriën die blijven zitten na het wassen, verspreiden zich namelijk veel sneller via een natte huid.

Maar hoe doe je dat nu het best, je handen drogen? Er is heel wat onderzoek gedaan naar de meest hygiënische methode. Wij overlopen hier de drie bekendste manieren met hun voor- en nadelen.

1. Papieren wegwerphanddoekjes

Het meest gebruikt en best bekend. Papieren afscheurdoekjes zijn – misschien wel tot je verbazing – het meest hygiënisch. Zolang je de papierbak niet aanraakt. En ook het volgende papiertje niet.

Hygiënisch, ja. Milieuvriendelijk? Daar wringt het schoentje. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Zo kan je bijvoorbeeld werken met recycleerbaar papier.

Bij gebruik van papieren wegwerphanddoekjes zijn je handen ook sneller droog. Wil je milieuvriendelijk te werk gaan? Schud eerst je handen droog boven de spoelbak. Neem daarna één velletje papier en vouw het dubbel. En droog je handen volledig af. Vaak nemen we meerdere velletjes papier. Dat is nergens voor nodig. Wie de handen vooraf goed droog schudt, heeft niet zoveel papier nodig.

Wist je dat het aantal bacteriën op je vingertoppen daalt met 77 procent wanneer je met een papieren wegwerpdoekje werkt? Op je handpalmen is dat zelfs 78 procent. Daarom gebruiken gezondheidsinstellingen vooral papieren wegwerphanddoekjes.

2. Katoenen rolhanddoeken

Vergelijkbaar met de papieren wegwerphanddoekjes. Toch komen ze hygiënisch op de tweede plaats. De reden? De rol vangt veel vocht en warmte op. Als je jouw handen aan een doorweekte rol moet afdrogen, is het hygiënische aspect ver zoek.

Dit maakt dat de rollen regelmatig vervangen en gewassen moeten worden. Toch is het nog altijd hygiënischer dan een heteluchtdroger.

3. Heteluchtdroger

Velen geloven dat een heteluchtdroger de beste optie is. Niets is minder waar. Hij eindigt zelfs helemaal achteraan.

Een droger is wel de meest milieuvriendelijke optie. Maar op vlak van hygiëne schiet hij te kort. Een heteluchtdroger verwijdert geen bacteriën van je handen. De andere twee methodes wél. Sterker nog, het aantal bacteriën neemt door de warme lucht toe én wordt door de lucht verspreidt.

Daarnaast duurt het veel langer om je handen te drogen. Vaak hebben we daar het geduld niet voor. Gevolg? We stappen naar buiten met natte handen. Dan kan je net zo goed helemaal niet wassen.

Conclusie: wat installeer je best op je bedrijf? De papieren handdoekjes scoren het best op vlak van hygiëne. Op voorwaarde dat je de handen volledig droogwrijft. Ook katoenen rolhanddoeken zijn een mooi alternatief. Wil je toch liever een heteluchtdroger om het milieu te sparen? Maak hem dan regelmatig schoon en zorg dat je de handen volledig laat drogen.