Hou het veilig! Voor jezelf & je huishoudhulp

26 oktober, 2020

Richtlijnen voor onze klanten

De nieuwe verstrengde richtlijnen hebben voornamelijk betrekking op de privésfeer. Met andere woorden, ze hebben geen impact op onze huidige manier van werken. Jouw huishoudhulp kan nog steeds veilig bij jou thuis aan de slag gaan, mits het blijvend respecteren van de veiligheidsrichtlijnen. Met het veiligheidspakket en de richtlijnen in de aanslag laten onze Sterren jouw woning nog steeds op een veilige manier schitteren.

Dit betekent dat er geen reden tot annulatie is, tenzij jij ziek bent (of een van je gezinsleden ziek is), in quarantaine zit of symptomen vertoont. Is dit het geval dan vragen we je om jouw huishoudhulp te annuleren via je kantoor en niet enkel via je huishoudhulp zelf. Je huishoudhulp mag in dit geval absoluut niet langskomen! Ook wanneer je terugkomt uit een rode of oranje zone mag je je huishoudhulp niet ontvangen. Verwittig je kantoor bij voorkeur telefonisch of via e-mail en vermijd onnodige bezoeken aan je kantoor.

Er verandert niets aan onze huidige manier van werken. Toch vragen we je om extra aandacht te hebben voor de volgende richtlijnen:

  • Blijf niet in dezelfde ruimte als jouw huishoudhulp tijdens de poetsbeurt. Is het niet mogelijk om je naar een andere ruimte van de woning te begeven, dan dienen zowel jij als jouw huishoudhulp een mondmasker te dragen en de afstand van 1,5 meter te respecteren. Behoor je tot de risicogroep, draag dan steeds je mondmasker tijdens de poetsbeurt.
     
  • Laat je woning goed verluchten voor de komst van je huishoudhulp. Uiteraard begrijpen we dat het niet evident is je woning te verluchten terwijl de verwarming opstaat. We vragen echter om dit toch te doen aangezien het belangrijk is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook onze huishoudhulpen zullen regelmatig een raam openzetten in de ruimte waar ze aan het werk zijn. We hopen in deze uitzonderlijke tijden op je begrip te kunnen rekenen.

Hoe kan je als klant bijdragen aan een veilige werkplek voor je huishoudhulp?
Het respecteren van de basisveiligheidsmaatregelen blijft uiteraard nog steeds belangrijk.

  • Voorzie de mogelijkheid om de handen te wassen met water en zeep en een propere handdoek die gewassen is op minstens 60° of papieren handdoekjes
  • Pas ook zelf een goede handhygiëne toe en geef geen handen of kussen. Hoest of nies in een (papieren) zakdoek en gooi deze onmiddellijk in een afgesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoek? Hoest of nies dan in je armholte.
  • Zorg voor een goed verluchte werkplek. Zet 30 minuten voor je huishoudhulp toekomt de ramen van je woning open en laat alle kamers goed verluchten. Laat binnendeuren openstaan.
  • Bij het poetsen vermijd je contact met je huishoudhulp. Indien de woning het toelaat ga je naar een afzonderlijke ruimte tijdens het werk. Indien dat niet mogelijk is wordt de maximaal haalbare afstand gerespecteerd. Indien een afstand van minimaal 1,5 meter niet haalbaar is, mag er niet gewerkt worden. We raden klanten die tot een risicogroep (60+'ers, mensen met hart- of vaatziekten of chronische luchtwegaandoeningen, diabetici en kankerpatiënten) behoren nog steeds aan om zichzelf van een mondmasker te voorzien en dit te dragen tijdens de poetsbeurt.
  • Laat je huishoudhulp geen vuilbakken ledigen of de was doen. Dit is nog steeds verboden. Verse lakens opleggen kan wel, terwijl de vuile aftrekken NIET kan. WC's schoonmaken kan nog altijd op de gebruikelijke hygiënische wijze. Sluit de deksel van de toiletpot alvorens door te spoelen. Zo vermeid je dat er mogelijks besmette lucht kan ontsnappen.

Klik hier voor een beknopt overzicht van de belangrijkste richtlijnen.
Heb je nog vragen? Lees hieronder verder! Wij geven antwoorden op de meest gestelde vragen.

Kom jij terug uit een rode of oranje zone en heb jij je laten testen op corona en wacht je op de uitslag van deze test? Heb je symptomen of ben je in quarantaine geplaatst?

Dan mag je huishoudhulp niet komen poetsen! Je bent verplicht dit onmiddellijk door te geven aan je kantoor. De annulatie gaat met onmiddellijke ingang in. Laat je na je kantoor hiervan tijdig op de hoogte te stellen, dan kan je aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen. 

Ook wanneer een van jouw gezinsleden wacht op de uitslag van een coronatest of symptomen vertoont en in quarantaine zit, mag je huishoudhulp niet komen poetsen! De meest recente richtlijnen van de overheid kan je steeds raadplegen via: https://www.vlaanderen.be/een-dienstencheque-onderneming-opstarten-en-beheren/maatregelen-dienstenchequesector-tegen-de-verspreiding-van-het-coronavirus

Ben je als klant of lid van het gezin van onze klant besmet geweest met COVID-19 en ondertussen genezen?
Dan moet je alsnog een termijn van 7 dagen respecteren waarin je symptoomvrij bent. Pas na het verstrijken van deze termijn mag er opnieuw een huishoudhulp komen poetsen. Een huishoudhulp mag onder geen enkel beding werken bij een (vermoedelijk) besmet persoon. Je informeert ons zo snel mogelijk indien een dergelijke situatie zich voordoet.

Hoe neem je best contact met je consulent?
Contacteer je kantoor bij voorkeur nog steeds telefonisch of via het kantoormailadres. De contactgegevens van jouw Poetsbureau-kantoor vind je hier. Maak de afweging of een bezoek aan kantoor noodzakelijk is en beperk het aantal bezoeken aan onze kantoren. Wens je toch langs te komen? Vergeet dan zeker je mondmasker niet. Het dragen van een mondmasker is momenteel verplicht in al onze kantoren.

Wordt de geldigheidstermijn van dienstencheques verlengd?
De Vlaamse Overheid heeft beslist om enkel de geldigheidstermijn van de dienstencheques die in maart en april vervallen te verlengen met 3 maanden.

De cheques die vervallen in mei worden verlengd met 2 maanden. De cheques die vervallen in juni worden verlengd met 1 maand.

Voor de papieren dienstencheques, dient u geen rekening te houden met de geldigheidsdatum die op de cheque vermeld staat. Voor de elektronische dienstencheques, wordt de geldigheidsdatum automatisch aangepast in uw elektronische portefeuille.

Hou het veilig! Want alleen samen kunnen we het virus onder controle krijgen.