Mobiele opleiding “Schoonmaken bij mensen thuis” succesvol afgerond door 8 cursisten.

23 december, 2019

VDAB, OCMW en Het Poetsbureau werken intens samen aan de Mobiele Opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’. Acht cursisten uit Diest rondden deze opleiding succesvol af en kunnen onmiddellijk aan de slag bij Het Poetsbureau.Met de mobiele opleiding ‘Schoonmaken bij mensen thuis’ wil VDAB in samenwerking met lokale besturen, bedrijven en andere partners een antwoord bieden op het grote tekort aan huishoudhulpen.

“Huishoudhulp is een van de grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen met veruit de meeste openstaande vacatures”; vertelt Johan Van Hecke, projectmanager mobiele secties bij VDAB.

Het doet mij veel plezier dat Het Poetsbureau en het OCMW samen met VDAB de handen in elkaar wil slaan bij het organiseren van deze exclusieve mobiele opleidingen. Werkzoekenden begeleiden naar een job in eigen streek, dat is de grote meerwaarde van dit project. Via deze opleiding kunnen wij heel lokaal en maatgericht werken en bereiken we meer mensen. Ook niet ingeschreven werkzoekenden kunnen hier aan deelnemen, waardoor zij via deze weg terug op de arbeidsmarkt komen. Het OCMW helpt ons in het aanbrengen van gemotiveerde kandidaten.”

Anja Boirts van Het Poetsbureau pikt hier op in: “De lokale verankering van deze opleiding is een grote plus. Onze kantoorwerking is ook lokaal georganiseerd. De instructeurs van deze opleiding gaan tot bij de kandidaten die zich wat minder vlot kunnen verplaatsen. Zo krijgen ze ook de kans om deze opleiding te volgen. De geslaagde cursisten, kunnen meteen bij ons aan de slag in het lokale kantoor. Wij bieden hen ook de kans om hun mobiliteit te vergroten via een (elektrische) fiets of wagen. Een win win voor alle betrokken partijen.”

Men denkt vaak ‘iedereen kan toch poetsen’

“Dat is een absolute misvatting”, bevestigt Johan Van Hecke. De meerwaarde van de opleiding is dat we enthousiasme kweken en dat de cursisten een zekere fierheid over de job als huishoudhulp verwerven. Rond schoonmaken hangt helaas nog vaak een negatief imago. In de opleiding brengen we niet alleen technieken en productkennis bij, maar coachen we ook op attitude, contact met de klanten en zo meer. Er wordt enorm veel aandacht besteed aan werkplekleren, waar de cursisten kunnen oefenen in een omgeving die perfect aansluit bij de realiteit. Op die manier ontwikkelen we duurzame tewerkstelling. Doordat de kandidaten helemaal klaar zijn voor de job, houden ze het ook langer vol.”