Naar poetsbureau.be Naar de webshop

Uw keuze:

  1. Ruimtes in een huis

Ruimtes in een huis

Zolder opruimen

De zolder, een opbergplaats vol oude spullen of nostalgische schatten? Spullen waar we in eerste instantie niets meer mee doen, maar toch niet willen weggooien, verbannen we vaak naar de zolder.

Je kan het al raden, na een tijdje staat het daar overvol! Een keer per jaar de zolder opruimen kan heus geen kwaad.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Om spullen goed te bewaren op de zolder, kan je best enkele maatregelen treffen.

  • Verlucht de zolder regelmatig, zo gaan opgeslagen spullen niet schimmelen.
  • Is er kans op een lek? Zorg dat alle spullen in plastic stapeldozen zitten. Want als je kartonnen dozen gebruikt, loop je het risico dat de spullen beschadigd worden door water.

Het échte werk: opruimen!

Onbegonnen werk? Niets van! Zet een leuk muziekje op en je bent klaar om je zolder van top tot teen op te ruimen.

Hoe begin je daar aan?

  • Zorg voor dozen: bewaardozen en dozen om spullen weg te gooien.
  • Maak drie vlakken: het eerste vlak is voor alle spullen die je houdt, het tweede voor de twijfelgevallen en het derde vlak voor de dingen die je weggooit.
  • Let’s go! Begin met opruimen en verdeel alles over de drie vlakken. Denk bij elk voorwerp goed na of je het wilt bewaren en waar. Hoort het wel op de zolder, of eerder in het tuinhuis? Ga je dat stoeltje ooit nog (laten) herstellen en wat met alle tekeningen, knuffels en kaartjes die je kinderen ooit hebben gemaakt?
Tip! Heb je moeite met herinneringen zoals kaartjes weg te gooien? Neem er dan een foto van en bewaar ze samen in album of digitaal!
  • Stop alles wat weg mag meteen in dozen of vuilniszakken en breng ze meteen naar het containerpark. Zo is de verleiding om de spullen er weer uit te halen meteen een stuk kleiner.
  • Klaar? Zijn de weg-dozen naar het containerpark en zijn de twijfelgevallen geëlimineerd tot een minimum? Orden dan het vak met de spullen die je wel wilt bewaren. Maak een handige indeling en schrijf categorieën op de dozen. Bijvoorbeeld: tuin, keuken, boeken, speelgoed, …

Zolder schoonmaken

Je bent er bijna vanaf. Na het opruimen volgt natuurlijk de schoonmaakbeurt. Maak alles stofvrij en poets de ruimte eens grondig.

Wie weet onthult er zich een ideale speel- of kantoorruimte. Of zelfs een extra slaapkamer?

Tip van Liesbeth