Naar poetsbureau.be Naar de webshop

Uw keuze:

  1. Life hacks/ Do It Yourself (DIY)

Life hacks/ Do It Yourself (DIY)

Vlekken op je betonnen vloer?

Beton is poreus. Als het geen beschermlaag heeft, krijg je (vet)vlekken nog maar moeilijk weg. De vlekken zullen donkere vlekken vormen die na verloop van tijd wel bleker worden.

Heb je daar geen geduld voor? Dan helpen deze tips je vast op weg om vlekken uit je betonnen vloer te verwijderen.

Voorkom vetvlekken op beton

Voorkomen is beter dan genezen. Je kan een betonvloer beschermen met natuurlijke olie (zoals lijnolie met terpentine) en schoonmaken met zeep met lijnolie of bijenwas.

Je kan er ook voor kiezen om de vloer te laten impregneren of coaten met een speciaal product, zodat hij vlekbestendiger wordt. Let op, deze coating moet aangebracht worden door een professional.

(Vet)vlekken uit beton verwijderen

Hoe ga je dan te werk als er toch vlekken zitten op je betonvloer? Eerst enkele tips:

  • Gebruik nooit zuurhoudende (azijn, antikalk) of blekende (bleekwater, javel) producten voor een betonnen vloer.
  • Maak de vlekken zo snel mogelijk schoon. Hoe langer je wacht, hoe dieper ze in het beton dringen.
  • Raadpleeg de handelaar die het beton gelegd heeft om te kijken welke producten je mag gebruiken op het beton.

En nu het echte werk. Vlekken uit beton verwijderen? Dat kan aan de hand van deze methodes (Let op: test altijd eerst op een minder zichtbaar stukje):

  1. Strooi er kattenbakvulling op en wrijf het een beetje in. Veeg de korrels bij elkaar en doe het nogmaals als de vlek nog niet verdwenen is. Dit werkt ook bij olievlekken.
  2. Giet eventueel wat Cola op de vlek en schuur met een stijve borstel. Laat dit ongeveer 20 minuten zitten en verder het dan met een dweil en warm water.
  3. Waspoeder kan ook helpen om vetvlekken te verwijderen. Strooi het op de vlek en laat het een uurtje intrekken. Giet dan een beetje kokend water op de vlek en maak er een pasta van. Schuur de plek met een stijve borstel tot de vlek verdwijnt. Spoel nadien de vloer goed na.
  4. Maak de vloer schoon met water en natuurzeep.

 

Tip van Liesbeth