Weeral 10 nieuwe collega’s dankzij ons opleidingsproject

26 oktober, 2018

Weeral 10 nieuwe collega’s dankzij ons opleidingsproject
Werkzoekenden worden huishoudhulpen, dankzij samenwerking VDAB, OCMW en Het Poetsbureau

De job van huishoudhulpen is nog steeds een knelpuntberoep. Toch kijkt Het Poetsbureau de kat niet uit de boom. Integendeel! Om zelf te kunnen blijven groeien én tegelijk de werkloosheidscijfers naar onder te halen, sloeg het opnieuw de handen in elkaar met VDAB en OCMW voor een intensieve, mobiele opleiding. Na Antwerpen en Limburg was het deze keer de beurt aan het Waasland en Dendermonde. 10 cursisten rondden de opleiding – geleid door Groep Intro – af en kregen meteen een arbeidscontract van onbepaalde duur bij Het Poetsbureau. Proficiat, collega’s!

Concrete oplossingen voor een knelpuntberoep

10 werkzoekenden uit Beveren, Sint-Niklaas, Temse en Dendermonde gaan na een intensieve opleiding aan de slag als huishoudhulp. En dat is maar goed ook, want de zoektocht naar gekwalificeerde en gepassioneerde huishoudhulpen verloopt moeizaam. Zowel Het Poetsbureau als VDAB wil dit knelpuntberoep aanpakken en zetten zich daarom intensief in voor de ‘mobiele opleidingen’. Op deze manier kunnen werkzoekenden een vaktechnische opleiding volgen die bij hun ambities past. Daarnaast is het voor Het Poetsbureau de manier om haar groeiambitie waar te maken en goede, nieuwe werknemers te vinden.

Dat de mobiele tewerkstellingsprojecten een schot in de roos zijn, blijkt uit voorgaande opleidingen in onder andere Antwerpen en Limburg. Van de 30 afgestudeerden die Het Poetsbureau in 2017 en 2018 al opleidde, zijn er vandaag nog 24 in dienst als huishoudhulp. “Een job als huishoudhulp houdt veel meer in dan enkel schoonmaken, dus het is goed om mee aan de basis van een degelijke opleiding te staan. Zo focussen we niet alleen op poetsen, maar ook op klantgericht werken, timemanagement én een goede Nederlandse taalvaardigheid. We zijn ervan overtuigd dat we cursisten die deelnemen aan dergelijke projecten een langdurige job kunnen aanbieden, omdat we hen op de juiste manier kunnen ondersteunen en blijven begeleiden”, vertelt Elly Huysmans, Strategy & Innovation Manager bij Het Poetsbureau.

Duurzame tewerkstelling

De mobiele opleidingen zijn door hun efficiëntie stilaan een begrip bij VDAB. “De begeleiding en vaktechnische ondersteuning vraagt een enorme inspanning van alle betrokken partijen, maar wemerken dat we op deze manier een duurzame tewerkstelling kunnen garanderen voor gemotiveerde werkzoekenden. Het is een win-winsituatie voor alle partijen die we in heel Vlaanderen verder willen uitrollen”, verzekert Johan Van Hecke, projectmanager Lokale Besturen en Mobiele Secties Vlaanderen.

Naar aanleiding van de positieve projecten blijven VDAB en Het Poetsbureau op basis van het regionale vacatureaanbod uitkijken naar nieuwe lokale opleidingen. Groot-Bijgaarden staat alvast op de planning in 2019.