Het Poetsbureau leidt werklozen op tot huishoudhulp

2 maart, 2018

Vorig jaar deden we het in Antwerpen, nu in Maasmechelen. In samenwerking met OCMW en VDAB Maasmechelen stoomden we 5 werklozen uit de regio klaar voor de arbeidsmarkt. Woensdag 28 februari sloten we het tewerkstellingsproject feestelijk af en tekende iedere deelnemer een contract van onbepaalde duur van 16 uur per week bij Het Poetsbureau. Proficiat allemaal en welkom bij familie!

Het kwam al vaker in het nieuws en ook wij ervaren het: door het knelpuntgegeven is het moeilijk om geschikte huishoudhulpen te vinden. Tegelijk wil Het Poetsbureau wel blijven groeien — tot wel 10.000 werknemers in 2020 — en dus steken we de handen uit de mouwen door mens nen zélf op te leiden en meteen aan te werven.

Intensieve beroepsopleiding

“Dit is opnieuw een voorbeeld van hoe we ons maatschappelijk inzetten en tegelijk onze eigen groei blijven verzekeren. En daarbij blijft onze focus op kwaliteit behouden. Een job als huishoudhulp houdt veel meer in dan enkel schoonmaken, dus is het goed om mee aan de basis van een goede opleiding te staan. Zo focussen we niet alleen op poetsen, maar ook op klantgericht werken en timemanagement. We zijn ervan overtuigd dat we onze cursisten een langdurige job kunnen aanbieden, omdat we hen op de juiste manier kunnen ondersteunen en begeleiden.”, vertelt Elly Huysmans, medeoprichter van Het Poetsbureau.

“De begeleiding en vaktechnische ondersteuning vraagt een enorme inspanning van alle betrokken partijen, maar we merken dat we op deze manier een duurzame tewerkstelling kunnen garanderen voor gemotiveerde werkzoekenden. Het is een win-winsituatie voor alle partijen die we in heel Vlaanderen verder willen uitrollen”, verzekert Johan Van Hecke, Projectmanager Mobiele Secties Vlaanderen VDAB.

Opvolger van succesverhaal in Antwerpen

In september 2017 voltooiden Het Poetsbureau, VDAB en enkele andere partners een gelijkaardig project voor erkende vluchtelingen in Antwerpen. Toen kregen we er 7 nieuwe collega's bij: het bewijs dat deze aanpak een succes is!