Het Poetsbureau lanceert ‘De Vlekkengids’ met dankbare tips & tricks

13 maart, 2019

Nooit meer vloeken op vlekken!

Rode wijn op je beige tapijt. Een broek met grasknieën. Of tekeningen op de keukenmuur? Vlekken zijn onvermijdelijk in het leven. Om je een hoop miserie én gevloek te besparen, brengt Het Poetsbureau ‘De Vlekkengids’ uit. Daarin bundelt ambassadrice Liesbeth tal van tips & tricks, zodat geen enkele vlek nog veilig is. En zeker niet die waar iedereen – écht iedereen – vroeg of laat mee te maken krijgt…

Na ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ en ‘De Poetsplanner’ brengt Het Poetsbureau opnieuw zijn jarenlange knowhow en expertise in boek uit. Opvolger ‘De Vlekkengids’ maakt alfabetisch komaf met alle mogelijke kladden: van aardappelvlekken tot zweetkringen.

Liesbeth van Het Poetsbureau: “We hebben elke behandeling zelf uitvoerig getest en goedgekeurd. Methodes die niet werkten, werden genadeloos geschrapt. ‘De Vlekkengids’ is een heel toegankelijke hulp om vlekken efficiënt te verwijderen. In bijna alle gevallen gebruiken we milieuvriendelijke vlekkenoplossers. Je zal versteld staan wat je kan doen met huis-tuin-en-keukenmiddelen!”

Geen pardon bij smerige kauwgom

Kauwgom, het goedje plakt waar het plakken kan. Kleeft een kauwgombol door onhandigheid plots in je kleren? Week je trui of broek dan in melk. Hou daarna onder de warme kraan en spoel de kauwgom zo weg. Ook pindakaas is een redder in nood, bijvoorbeeld wanneer het snoepgoed in je haar is beland. Insmeren, kneden, uitwassen en klaar is Kees. En wie kent die kleverige verrassingen onder tafel niet? Daarvoor wend je je best tot de diepvriezer. Vul een plastic zak met ijsblokjes, hou tegen de vlek en duw er wat op. Na een tijdje wordt de kauwgom hard en kan je het wegschrapen met een lepel. Werkt ook bij laminaat, tegels en tapijt!

Liever een huisdier dan een stinkdier

Had je huisdier een ongelukje? Dep de plasplek zo snel mogelijk met absorberend keukenpapier. Leg het papier buiten, zodat de urinelucht niet in huis blijft hangen. Je kan ook kattenbakkorrels op de vlek strooien, die absorberen het vocht. Maak de vlek schoon en spuit er een ‘geur-neutraliserend’ product over (dierenspeciaalzaak), zodat je huisdier niet meer op dezelfde plaats zal plassen. Gebruik nooit een schoonmaakmiddel met ammoniak, want die geur trekt huisdieren aan om te plassen op een bepaalde plaats. Minou heeft zich aan de zetel gewaagd of Max aan het tapijt? Dep de vlek zo snel mogelijk met keukenpapier, tot alle vocht is opgenomen. Vul een plantenspuit met een derde azijn en twee derde gekookt water, spuit op de vlek, laat 5 tot 10 minuten intrekken, dep na en laat drogen.

Snelle aanpak bij foundation en nagellak

Wie schoon wil zijn, moet lijden. En dat gaat haast vanzelf als je fond de teint of nagellak knoeit… Gelukkig kan De Vlekkengids de pijn verzachten. Allereerst, wrijf niet op de vlek, dat maakt ze alleen maar groter. Foundation verwijder je uit textiel door de vlek te deppen met water en natuurazijn. Voor oliehoudende fond de teint gebruik je afwasmiddel. Was daarna telkens in de wasmachine. Leder kan je behandelen met een sponsje en een sopje van natuurzeep en water – klop het mengsel met een garde, zo krijg je veel schuim. Nagellak op textiel, tapijt of meubels? Dep met een prop watten in aceton tot de vlek verdwenen is. Nagellak op tegels? Spuit er haarlak over en wrijf weg met een propere doek.

Laat je niet pesten door stickerresten

Iets leuks gekocht, maar last van een plakkerige vlek van het etiket? Vergeet ellenlang prutsen aan stickerresten! Met een doekje gedrenkt in lampolie wrijf je lijmrestjes op bijvoorbeeld een nieuwe vaas snel weg. Werkt ook heel goed: wat ether op een watje, zeker voor serviesgoed of glas. Ook de Tovergom van Het Poetsbureau doet wonderen: wrijf met cirkelvormige bewegingen over de lijmresten.

Olie en smeervet op hun plaats gezet

Smeervlekken, ze behoren tot de smerigste in hun soort! Heeft dochterlief een fles olijfolie omgestoten, mispakte je je bij het verversen van frituurolie of zitten de kleren van je echtgenoot onder de smeerolie? Die spatten betekenen niet dat je kleding verloren zijn. Vlekken op wasbaar textiel kan je behandelen met afwasmiddel en citroen, laat even intrekken. Ook kan je cola over de vlek gieten en een uurtje laten inwerken. Of deppen met glycerine en een halfuurtje wachten. Was telkens na in de wasmachine. Wollen kledingstukken kan je wassen in water met spiritus en zout, om nadien goed uit te spoelen en zachtjes te laten drogen. Zitten je vingers vol smeer? Wrijf ze in met pindakaas en spoel met water. Olie krijg je dan weer makkelijk van je handen met afwasmiddel.