Cursisten volgen opleiding huishoudhulp en keren huiswaarts met contract op zak

7 november, 2019

Donderdag 7 november was het slotmoment voor zes cursisten van de mobiele opleiding huishoudhulp in samenwerking met Het Poetsbureau, VDAB en OCMW Tervuren. De geslaagde cursisten kregen hun welverdiende diploma samen met een vast contract aangeboden door Het Poetsbureau.

Tijdens de opleiding in het gemeentehuis De Zevenster en de assistentiewoningen De Vlonder leerden ze niet alleen de kneepjes van het vak maar kregen ze ook een basis van het Nederlands mee. Begin oktober begonnen de dames aan het theoretisch gedeelte met de vakleerkracht en een taalcoach van VDAB.

Voor de praktijk gingen de cursisten langs bij de bewoners van De Vlonder en boden er hun diensten aan. Gangen en traphal kregen samen met de cafetaria een stevige poetsbeurt. De opleiding ging zelfs een stapje verder. Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de job als huishoudhulp bij Het Poetsbureau werd tijd gemaakt om te leren fietsen, strijken, tapijten reinigen, koken…

Vijf van hen wonen in Tervuren en één in Overijse. De opleiding duurde 20 dagen en werd zopas afgerond. Met resultaat, zo blijkt. De geslaagde cursisten hebben meteen een contract op zak. Zij kunnen nu aan het werk in eigen streek.

Schepen van sociale zaken en gelijke kansenbeleid Lut Kint ziet in dit project een geslaagde samenwerking: “Wij zijn tevreden met deze manier van jobs creëren”, vertelt Lut Kint, “de vraag naar huishoudhulpen is momenteel véél groter dan het aanbod. De aandacht in de opleiding voor ook andere vaardigheden is sterk. Meer en meer sollicitanten hebben het Nederlands niet als moedertaal. De communicatie tussen klant en medewerker in dit soort jobs is een belangrijk aspect dat we niet uit het oog mogen verliezen.”