Corona - FAQ voor onze klanten

5 juni, 2020

Wanneer komt mijn huishoudhulp opnieuw langs?
Vanaf maandag 4 mei starten we onze dienstverlening opnieuw op. Het gaat hier om een gefaseerde opstart. D.w.z. dat we niet meteen elke klant vanaf 4 mei al kunnen ontzorgen. Een heropstart bij jou thuis is mogelijk als je aan de vooropgestelde veiligheidsvoorschriften kan voldoen. Deze vind je hieronder terug. De opstart bij je thuis is bovendien pas gegarandeerd als je kantoor hierover persoonlijk contact met je heeft opgenomen.

Update 6/5: Ben je als klant of lid van het gezin van onze klant besmet geweest met COVID-19 en ondertussen genezen, dan moet je alsnog een termijn van 7 dagen respecteren waarin je symptoomvrij bent. Pas na het verstrijken van deze termijn mag er opnieuw een huishoudhulp komen poetsen. Een huishoudhulp mag onder geen enkel beding werken bij een (vermoedelijk) besmet persoon. Je informeert ons zo snel mogelijk indien een dergelijke situatie zich voordoet. Je kan na opstart uiteraard op elk moment kosteloos annuleren, moest je symptomen van het coronavirus vertonen.
 

Persoonlijke beschermingsmiddelen
Om een veilige heropstart van onze dienstverlening te garanderen voor jou en je huishoudhulp bieden we onze huishoudhulpen als werkgever een veiligheidspakket aan met o.a. mondmaskers, handschoenen, ontsmettingsspray, papieren handdoekjes en een veiligheidsgids met instructies.  Op onze website vind je een instructievideo voor huishoudhulpen zodat een veilige opstart gegarandeerd is.

Update 6/5: We raden klanten die tot een risicogroep behoren aan om zichzelf van een mondmasker te voorzien en dit te dragen tijdens de poetsbeurt. Wie behoort er tot een risicogroep? 60+'ers, mensen met hart- of vaatziekten of chronische luchtwegaandoeningen, diabetici en kankerpatiënten.
 

Ook als klant kan je bijdragen aan een veilige werkplek voor jouw huishoudhulp. Hoe doe je dit?

 • Je voorziet een mogelijkheid om de handen te wassen met water en zeep (pompje), keukenrol, papieren handdoekjes of een propere handdoek die gewassen is op minstens 60°C, een desinfecterend middel en uiteraard alle poetsmateriaal en producten.

 • Update 6/5: Pas ook zelf een goede handhygiëne toe en geef geen handen of kussen. Hoest of nies in een (papieren) zakdoek en gooi deze onmiddellijk in een afgesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoek? Hoest of nies dan in je armholte.

 • Update 6/5: Je zorgt voor een goed verluchte werkplek. Zet 30 minuten voor je huishoudhulp toekomt de ramen van je woning open en laat alle kamers goed verluchten. Laat binnendeuren openstaan.

 • Bij het poetsen vermijd je contact met je huishoudhulp. Indien de woning het toelaat ga je naar een afzonderlijke ruimte tijdens het werk. Indien dat niet mogelijk is wordt de maximaal haalbare afstand gerespecteerd. Indien een afstand van minimaal 1,5 meter niet haalbaar is, mag er niet gewerkt worden. 

 • Het is in deze omstandigheden niet toegelaten dat je huishoudhulp de bedden ververst, de was doet of vuilbakken ledigt.
 • Keukenmateriaal mag niet gedeeld worden. Huishoudhulpen brengen zelf een lunchpakket en drinken mee. Een tasje koffie aanbieden in een kopje van de klant, mag momenteel even niet.​
 • Update 15/5: Mag mijn huishoudhulp de WC schoonmaken?
  WC's schoonmaken kan nog altijd op de gebruikelijke hygiënische wijze. Het is enkel wanneer fecaliën in de toiletpot aanwezig zijn en men deze doorspoelt dat er mogelijks in de lucht viruspartikels kunnen verspreid worden.
  Daarom dat men best het deksel van de toiletpot sluit vooraleer men doorspoelt zodat er geen "wolk van mogelijks besmette lucht' kan ontsnappen maar in de wc-pot blijft.
  Verder is het aangewezen om de ruimte goed te verluchten en altijd een goede handhygiëne toe te passen.
 • Je dient zelf een ontsmettingsspray te voorzien.
  • Jouw huishoudhulp zal bij de opstart een ontsmettingsspray bij zich hebben, mocht je deze nog niet in huis hebben kunnen halen voor de eerste poetsbeurt.
  • Het is echter wel de bedoeling dat je tegen de volgende poetsbeurt zelf een ontsmettingsspray voor oppervlakken in huis hebt gehaald! Dit is absoluut noodzakelijk om een veilige werkplek te kunnen creëren.
   Als werkgever voorzien wij een ontsmettende spray voor de handen van de huishoudhulp.
  • De inhoud van deze spray dient min. 70 procent alcohol te bevatten. Op dit moment raden we het gebruik van Dettol niet aan gezien er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat dit helpt tegen het virus.
  • Deze spray dient voor het ontsmetten van de aanraakpunten (vb. lichtschakelaars, klinken, trapleuningen, spoelknoppen, …) en van de poetsmaterialen (vb. borstelstelen, emmers, …).
  • Om deze spray aan te kopen geef je online best 1 van volgende zoektermen in: ‘ontsmettingsspray’ of  ‘antibacteriële spray oppervlakken’.
   Via (online) apothekers en andere websites zijn er verschillende merken beschikbaar waaruit je kan kiezen.
   Hierbij enkele voorbeelden die wij online terug vonden:
  • We stellen vast dat er grote prijsverschillen zijn. De boodschap is dus om goed te vergelijken.
  • Ontsmettingsdoekjes zijn minder efficiënt dan de spray omdat de doekjes snel uitdrogen eens het pakket geopend is.
  • Houd er rekening mee dat het desinfecteren een deel van de werktijd in beslag neemt. Hierdoor kan er mogelijks minder gepoetst worden dan in normale niet-corona omstandigheden. Ook hier rekenen we op je begrip en flexibiliteit.
    

Wordt de geldigheidsdatum van de dienstencheques verlengd?
Dienstencheques blijven 3 maanden langer geldig.
Dienstencheques die vervallen tijdens de crisismaanden zullen 3 maand langer geldig blijven. Ze zullen dus 15 maanden geldig zijn in plaats van één jaar. 

Dienstencheques kunnen steeds kosteloos omgeruild of terugbetaald worden. 
Als je ze omruilt, dan wordt de geldigheidsduur meteen met 12 maanden verlengd. Als elektronische dienstenchequegebruiker kan je de omruiling of terugbetaling gemakkelijk doen in de beveiligde zone. Als papieren dienstenchequegebruiker kan je het aanvraagformulier terugvinden op de pagina van Sodexo.
 

Hoe kan ik mijn kantoor bereiken?

 • Je kantoor zal sowieso telefonisch contact met jou opnemen voor de heropstart. De enquête diende enkel om ons een eerste inzicht te geven.
 • Gezien het hier om enorm veel telefoontjes gaat, vragen we je om geduldig te zijn. Kom niet onnodig langs in het kantoor!
 • We hopen in deze uitzonderlijke tijden te mogen rekenen op jouw flexibiliteit wat betreft de planning van onze huishoudhulpen.

We kunnen de strijd tegen het virus enkel winnen als we ons allemaal aan de richtlijnen houden, dus volg de instructies nauwgezet op.

Dank je wel voor je verdere vertrouwen in onze dienstverlening.
#StaySafe #SamenTegenCorona