Bacteriën op kantoor: ontdek de verborgen broeihaarden

2 oktober, 2019

Komt er elke avond een schoonmaak(st)er langs die het bedrijfsgebouw goed onder handen neemt? Dan zijn de meest opvallende plaatsen vast en zeker pico bello in orde. Alles netjes gedweild, bureau opgeruimd, stof afgenomen, vuilbakjes leeg, … Het is al een hele boterham. Ondanks de inzet van onze schoonmaak(st)er kunnen er toch nog plekjes zijn waar bacteriën opduiken. Ontdek hieronder hoe jij dit zelf kan voorkomen!

1. Jouw hoofdtelefoon

Deze had je misschien niet zien aankomen. Maar je koptelefoon is een persoonlijk voorwerp dat je best niet uitleent aan anderen. Waarom niet? Het zit namelijk vol met bacteriën die je makkelijk kan overdragen.

Hoe kan je je koptelefoon toch net iets hygiënischer maken? Je kan het makkelijk reinigen met een ontsmettingsdoekje. Maar de beste oplossing? Bewaar het op een vaste plaats en leen het niet uit aan collega’s.

2. Pennen, stiften, potloden, …

Of je het nu onbewust doet of niet, heel wat mensen bijten wel eens op hun pen. En dat is ook meteen de reden waarom je liefst geen pen, stift of potlood van iemand anders leent. Je weet maar nooit.

Sta er even bij stil. Je hebt even een pen nodig en vindt er toevallig eentje die rondslingert. Wie zou deze allemaal al vast gehad hebben of erop gebeten hebben? Niet erg proper.

Gebruik dus altijd je eigen pen en geef deze niet door aan anderen. Zo bewaak je je eigen gezondheid.

3. De koelkast

De koelkast, een paradijs voor schimmels en bacteriën. Want we vergeten heel vaak wat we erin zetten. Intussen beginnen de paddenstoelen al te groeien op de vergeten broodjes en krijgt die ene pot met soep ook al een pluizig randje.

Vaak zien we dit als de taak van de schoonmaak(st)er. Maar hij/zij zal niet zomaar het eten van de medewerkers in de vuilbak gooien. Het is dus aan jou om hier een oogje in het zeil te houden.

Als het mogelijk is, zou je elke dag de frigo moeten controleren of er nog voedsel van jou inzit. Vervallen? De vuilbak in. Het einde van de week? Neem het dan netjes mee naar huis. Zo kan de schoonmaak(st)er de koelkast zonder obstakels schoonmaken.

Een tip? Duid elke week een afdeling aan die verantwoordelijk is om op het einde van de week de frigo onder handen te nemen. Elk product dat vervallen is of er niet meer smakelijk uitziet, wordt genadeloos in de vuilbak gegooid.

4. Het toetsenbord

Je tokkelt dagelijks uren aan een stuk op je toetsenbord en soms eet je misschien zelfs aan je bureau. Het is geen leuke gedachte, maar ook je toetsenbord is de huisvestiging van heel wat bacteriën. Waarom komen die dan vandaan? Simpel, huidcellen, voedselresten en zweet.

Smakelijk? Neen.

Kan je er iets aan doen? Jazeker! Je kan je toetsenbord af en toe ondersteboven houden en er zachtjes mee schudden zodat de kruimels eruit vallen. Die veeg je achteraf natuurlijk netjes op en gooi je in de vuilbak.

Je kan ook een luchtcompressor gebruiken om de kleinere stukjes vuil eruit te spuiten. Er af en toe overgaan met een vochtig doekje, helpt ook al.

5. Toilet(kraan)

Het is intussen al geweten dat toiletten niet bepaald hygiënisch zijn. Gelukkig kan je rekenen op de vakkundigheid van onze schoonmakers om ze wél netjes te houden. Maar heb je ooit al stilgestaan bij het gebruik van toiletkranen doorheen de dag?

Het eerste wat je doet als je van het toilet komt, is de kraan aanraken om je handen te wassen. De bacteriën verplaatsen zich dus bij elke aanraking naar het kraanwerk. Na het wassen van je handen raak je diezelfde kraan opnieuw aan.

Resultaat? Geen propere handen. Je kan de kraan dus het best toedraaien met een doekje, zo blijven je handen proper. Een kraan die werkt aan de hand van een sensor is natuurlijk de ideale oplossing.

Zo zie je maar dat we allemaal ons steentje kunnen bijdragen aan een schone werkomgeving en dat de schoonmaak(st)er er niet alleen voor staat.