Psychologische begeleiding voor werknemers van Het Poetsbureau for business

Gratis psychologische begeleiding voor Sterren van Het Poetsbureau for business

Alle werknemers van Het Poetsbureau for business – van schoonmaker tot bediende – krijgen gratis toegang tot een klinisch psycholoog: een primeur in de sector. Zo wil Het Poetsbureau for business de taboe en een sectorbreed probleem doorbreken, want bijna 8 op de 10 werknemers in de branche ondervinden mentale klachten die kunnen leiden tot depressies en burn-outs.

De oorzaak van de mentale bezorgdheden in de sector? Financiële moeilijkheden of complexe thuis- en werksituaties. Dat gaat gepaard met vermoeidheid en weinig energie, wat kan leiden tot depressies en burn-outs. Intussen liggen psychologische problemen aan de oorsprong van een groot deel van het ziekteverzuim: niet alleen in de sector, maar in de hele Belgische arbeidsmarkt. Er zijn veel initiatieven op politiek en wetgevend vlak, maar volgens Jo Mellemans kunnen ook de werkgevers een voorbeeld stellen.

CEO Jo Mellemans: “Met meer dan 9.000 werknemers bestaande uit arbeiders en bedienden hebben we een voldoende kritische massa om een doorsnee van de maatschappij te zien. Op basis van aanwezigheidsgesprekken blijkt dat het ondanks het beste loonpakket en flexibele uurroosters soms moeilijk is voor medewerkers om door de bomen het bos te blijven zien, omwille van het privéleven in combinatie met het harde werken, wat leidt tot langdurige afwezigheid. We geloven dat burn-outs geen modeverschijnsels zijn en willen preventief handelen. Het welzijn van onze medewerkers komt op de eerste plaats, dus we steunen hen in alle begrip en met voldoende tijd. Tegelijk moet dit een signaal zijn dat we als werkgever niet bij de pakken blijven zitten rond dit actueel probleem.”

Gratis consultaties

Concreet kunnen alle schoonmakers en bedienden van Het Poetsbureau for business voor 6 gratis consultaties terecht bij een klinische psycholoog. Het Poetsbureau for business werkt daarvoor samen met Faresa, een psychologisch centrum met 7 vestigingen verspreid in Vlaanderen. Zij stelden voor Het Poetsbureau for business een specifiek EAP (Employee Assistance Program) op waarmee individuele werknemers worden bijgestaan bij persoonlijke zorgen thuis of op het werk.

Via het EAP krijgt Het Poetsbureau for business ook verder advies ter preventie van psychosociale risico’s en begeleiding bij de verandering naar een gezondere levensstijl. Belangrijk: het bedrijf aanvaardt het beroepsgeheim van de psycholoog, over zijn werknemer wordt immers niets teruggekoppeld.